joi, 4 decembrie 2014

Trei dintre cele mai cunoscute colectii de icoane pe sticla din Romania

Nascuta ca o forma de arta populara care imbina fenomenul cultural central si vest european cu spiritualitatea crestinismului oriental, tehnica picturii de icoane pe sticla a generat in Transilvania si unele zone din Moldova adevarate capodopere de arta populara.
          Multe dintre acestea sunt pastrate cu evlavie in locuintele localnicilor, dar cele mai frumoase icoane pe sticla  si-au gasit locul in diverse colectii particulare sau publice ale iubitorilor de arta populara romaneasca. Iata care sunt cele mai cunoscute colectii de icoane pe sticla din Romania.



          Colectia de icoane pe sticla a Mitropoliei Clujului

          Colectiile de arta veche romaneasca ale Mitropoliei Clujului au inceput sa fie organizate pe criterii stiintifice inca din timpul mitropolitului Nicolae  Ivan (1924), dar au atins un maxim de dezvoltare in vremea mitropolitului Bartolomeu Anania.
          Ierarhul a reusit sa impiedice pierderea unor capodopere de arta populara religioasa, infiintand colectia de icoane pe sticla in stilul Nicula. Astazi, muzeul Mitropoliei are doua Sali in care sunt expuse icoane pe sticla ale mesterilor populari tributari fenomenului cultural din zona Nicula, cele mai valoroase fiind zecile de icoane pe sticla din secolul al XVIII-lea.

          Muzeul de icoane pe sticla din Sibiel

          Colectia de icoane pe sticla infiintata de preotul Zosim Oance adaposteste peste 600 de exemplare, unele dintre acestea fiind chiar de origine austriaca.       Este un asezamint cultural unic din Europa, iar colectia de icoane pe sticla sporeste treptat pe masura ce administratorii reusesc sa recupereze din diverse zone rurale ale Transilvaniei exemplare de icoane pe sticla pastrate de localnici.


          Colectia de icoane pe sticla din Tara Fagarasului

          Cetatea Fagarasului adaposteste in muzeul deschis in incinta fortificatiei o impresionanta colectie de icoane pe sticla de secol XVIII si XIX din zona.  Subiectele iconografice abordate de pictorii de icoane pe sticla din Tara Fagarasului sunt variate: de a sfinti protectori, pana la scene din viata Fecioarei Maria sau a lui Iisus.

          Unda dintre piesele importante ale colectiei o eprezinta altarul triptic al bisericii evanghelice din Cincsor, pictat la mijlocul seculului al XVII-lea, care este impodobit cu icoane pe sticla pictate de mesterii populari din zona.